בעידן של היום, עידן הדיגיטל, רוב העבודה שלנו וגם החיים מחוץ לעבודה סובבים סביב מסכים, ויש לזה השפעה על העיניים שלנו. מפאת העובדה שאנחנו עובדים שעות ארוכות מול מחשבים, וגם כשאנחנו נחים אנחנו לא מסירים את העיניים ממסך הסמארטפון, כמעט כולנו סובלים מעומס ראייה. משך הזמן שבו אנו צופים במסכים, התגובות הפיזיות להרגלי הצפייה הללו והחשיפה לאנרגיה גבוהה וכן לאור המרצד של המסכים, גורמים לתחושת אי נוחות בעיניים. המתח והלחץ הנגרמים לעיניים שלנו, בשילוב חוסר הנוחות הפיזית הזו, נקראים תסמונת ראיית מחשב – Computer vision syndrome.
אז מה קורה לנו לעיניים בזמן צפייה ממושכת במסכים?
עקב השימוש האינטנסיבי בטאבלטים וסמארטפונים מספר המחזורים היומיים שאנו עוברים בין ראייה לטווח קצר לראייה לטווח הארוך גדל משמעותית.
פעילות זו מאוד תובענית לשרירי העיניים ובשילוב עם יכולות האקומודציה (פוקוס) הפוחתות של העין הדבר עלול להוביל לראיה מטושטשת, עיניים עייפות או יבשות וכאבי צוואר (פרסביופיה)
במהלך היום שרירי העין מסתגלים ומתאימים את עצמם באופן בלתי מורגש או מודע לצפיה במסכים דיגיטליים, זאת על מנת לאפשר ראייה ברורה וחדה.
ככל שאנו מזדקנים עדשת העין מאבדת מן הגמישות שלה ובכך יוצרת עומס על השריר הציליארי שנאלץ לעבוד קשה יותר.
תסמונת ראיית מחשב מתאפיינת גם על ידי עיניים יבשות ומגורות, ראייה מטושטשת וכאבי צוואר וגב. רובנו מחזיקים את מכשירי הסמארטפון במרחק של 20 עד 30 סנטימטרים מהפנים, אנחנו ממצמצים פחות, דבר המוביל לעייפות, התייבשות וגירוי בעיניים .
גם האור שמופק מן המסכים מזיק לראייה שלנו. כל מכשיר דיגיטלי, מקרין קרני אור כחול. מחקרים מצביעים על כך שחשיפה ממושכת ומרוכזת לאור הכחול יכולה לגרום נזק לתאי הרשתית של העין. האור הכחול הזה בעייתי בעיקר כאשר אנחנו מנסים לישון ,שכן תאורת המסכים מגבירה את הערנות במוח, דווקא בזמן שהוא אמור להאט את פעילותו.
פתרונות ראייה בעולם הדיגיטלי
לאחרונה הושקו בעולם דור חדש של עדשות הנקראות עדשות דיגיטל (Digital Lenses).
למי העדשות מיועדות?
העדשות תוכננו במיוחד על מנת לענות על צורכיהם של אנשים בגילאי 25- 45החווים לראשונה קשיי ראייה לטווח הקצר ,ללא קשר לכך שהם זקוקים למשקפיים חד מוקדיים או שאינם זקוקים לעדשות ראייה כלל. אחת התלונות השכיחות ביותר במהלך בדיקת העיניים היתה עייפות של העיניים תוך ולאחר עבודה ממושכת מול מחשב וקריאה של טקסטים, הסיבה לכך היא הפעלת שרירי האקומודציה (פוקוס) וההתכנסות לקרוב בצורה ממושכת ואינטנסיבית.
התאמת העדשות הללו עם טכנולוגיית ה- Digital inside גורמת להקלה בהפעלת שרירי העיניים לקרוב, מאפשרת ראייה ממוקדת ללא מאמץ למרחקים השונים במשך כל היום ובכך תורמת לאיכות ראייה ומאפשרת עבודה ממושכת ללא תחושת עייפות של העיניים.
בנוסף, העדשות מצוידות בטכנולוגיה חדשנית, ציפוי blue protect, אשר מפחיתה את סנוור המסכים, חוסמת אור כחול מלחדור לעיניים שלנו ומונעת עייפות בראייה בזמן הבהייה במסכים, זאת ע"י מניעת דיכוי הפרשת המלטונין והחלשת הערנות שמגיעה בעקבות החשיפה לאור הכחול.
גם לקהל מבוגר יותר יש פתרון יעיל – לאחרונה יצא לשוק דור חדש של עדשות מולטיפוקל ,המצוידות גם הן בטכנולוגית Digital Inside. הטכנולוגיה החדשה מתחשבת בהבדל בין מרחקי הקריאה ובזווית הקריאה השונה של מכשירים דיגיטליים, לבין המדיה המודפסת, ומעניקה מענה אמיתי וראייה חדה ונטולת מאמץ עם פוקוס מהיר בין המרחקים השונים.
בנוסף, רוב עדשות המולטיפוקל בתהליך הייצור של העדשה מתחשבים בנתונים סטטיסטיים, כיום יש עדשות מתקדמות יותר המאפשרות התאמה אינדיבידואלית, ומתחשבות בפרמטרים כגון, המרחק של המסגרת מקרנית העין, קימור המסגרת, הזוית בה המסגרת מונחת על הפנים ועוד, לייצור עדשה tailor made"", ולקבלת שדה ראייה רחב באזור הביניים והקריאה, ומעבר נוח בין מוקדי הראייה השונים בהתאם למרחק האובייקט הנצפה. לצורך התאמה זו ישנו מכשור מיוחד, מכשיר האייפרופיילר פלוס המודד נתוני אייסקריפשן שהם כמו טביעת אצבע של העין, ומכשיר האייטרמינל המאפשר צילום של הפציינט לקבלת נתונים אינדיבידואליים.